cikolata
cikolata hediye
çikolata
Çikolatanın Faydaları
Çikolata sadece lezzetli bir yiyecek değil aynı zamanda çeşitli rahatsızlıklara iyi geldiği biliniyor.Herşey önce psikolojik olarak kendimizi iyi hissetmemizi sağlıyor.
Çikolata Nedir ?
Çikolata... İnkar edilemez bir karşı konulmazlık ve
gizem... Kremalı, ipek yapılı, koyu, siyah, zarif renkli, süper tatlı,
zengin lezzetli, değişik ümitler uyandıran aromalı... Çikolata`nın
baştan çıkarıcı karakteri, duyguları uyandırabilir ve nabız atışını
değiştirebilir... Bu cümleler, yiyecek uzmanı Phil Lempert'ın çikolata
hakkında söyledikleri...
Dilinizin üstünde saf bir parça
çikolata`yı, yavaş yavaş eritip, o coşku verici tadı sindire sindire
almak hayatın oldukça keyif verici yanlarından biri değil midir?
Çikolata
tarihte zaman zaman katı kurallı gruplar tarafından yasaklandı.
Aztekler çikolatanın afrodizyak olduğunu düşünüyordu. Bu yüzden, içinde
çikolata olan tüm yiyecekleri, kesin bir biçimde kadınlara yasakladılar.
SADECE LEZZETLİ DEĞİL, YARARLI DA...
Çikolata
sadece muhteşem lezzetli bir yiyecek değil, aynı zamanda yararlı da.
Çikolata`nın kanseri önlemede, kalp hastalıklarını engellemede,
bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede rol oynadığı belirtiliyor. Aynı
zamanda duygusal anlamda da kendimizi iyi hissetmemizi sağlıyor.
3000
yıl önce Amerikan Aztek ve Mayalar çikolata`nın elde edildiği, kakao
tanelerinin yetiştiği, kakao ağacını theobroma'yı yetiştirdiler.
Çikolata
ağzına kadar, polyphenol diye adlandırılan ve içinde procyanidins,
epicatechin, catechin olan antioksidan bileşim dizileriyle dolu. Meyve,
sebze, şarap ve çay da polyphenol içeriyor. Fakat çikolata ve kakao
hayrete düşürecek kadar çok miktarda polyphenols içeriyor. Düşünsenize
aynı miktardaki polyphenolü ya bir parça sütlü çikolata`dan ya da beş
porsiyon meyve ve sebzeden alabiliyoruz.
36 gr kakaodan üretilen ürünlerdeki polyphenol içeriği:
Sütlü çikolata - 300 mg
Bitter çikolata - 700 mg
Kakao tozu - 1,300 mg
POLYPHENOL NE İŞE YARAR?
Polyphenolun
vücut üzerinde bir çok etkisi olduğu belirtiliyor. Her şeyden önce
polyphenol, antioksidan. Antioksidanlar, çevre kirliliği, sağlıksız
beslenme, alkol, uyuşturucu ve sigara gibi vücuda zarar verici şeylere
karşı hücrelerin dirençlerini arttırmaya yarıyorlar. Çünkü bu gibi
etkenler hücrelere zarar verip, kansere sebep olabilir, vücut sisteminin
yaşlanmasını hızlandırırlar.
Polyphenol kardiyovasküler
hastalıkların önlenmesinde de yardımcıdır. Kakao polyphenolü kanın
incelmesine yardımcı olup, pıhtılaşmayı engellediği için kalp krizi ve
felç olma riskini düşürür. Ayrıca yapılan çalışmalar, kakao
polyphenolünün aynı zamanda bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinde de
etkin rol oynadığını ortaya koyuyor.
ÇİKOLATA`YI KARŞI KONULMAZ YAPAN NE?
Bazen
çok şiddetli bir şekilde çikolata arzu ederiz. Bazen kızgın ya da
depresif olabiliriz. Fakat biraz çikolata yiyince, kendimizi daha iyi
hissederiz. Çikolata phenethylamine (PEA) içerir. Phenethylamine ise
sinir sistemini uyarır, bazı salgıların salıverilmesinin tetikler,
ağrıları dindirir ve insanın kendini iyi hissetmesini sağlar.
MUTLULUK HİSSİ
Tabii
çikolata`nın içindeki yüksek şekeri ve kaloriyi de göz ardı etmemek
gerek. Çikolata aynı zamanda cinsel uyarıcı ve keyif vericidir. Çikolata
beyindeki serotonin seviyesini arttırır, ve mutluluk hissi verir.
Kadınlar erkeklere nispeten çikolata`nın bu özelliklerine karşı daha
duyarlıdır. Kimyacılar çikolata`nın içindeki maddelerin, insanın ruh
hali üzerinde değer bir etki yarattığını söylüyorlar.
ÇİKOLATA`DAKİ KALORİ VE ŞEKER DURUMU NEDİR?
Acaba çikolata kalp için zararlı mı?
Bu
sorunun yanıtı, kilo aldırıcı bir özelliği olduğu için, ne yazık ki
"evet". Çünkü çikolata, içeriğinde çok fazla şeker bulunduran, oldukça
kalorili bir yiyecek. Tabii bu çikolata`nın çeşidine de bağlı. İyi
kalite çikolata`lar kakao yağından yapılırlar ve kullanılan diğer doymuş
yağlara nisbeten yaklaşık üçte bir daha az kalorilidirler. Ayrıcadoymuş
yağlar kötü kolesterol (LDL) içerir, kandaki kolesterol miktarını
yükseltirler. Ancak tüm çikolata`ların kakao yağından yapılmadığını
unutmamak gerekir. Emin olmak için çikolata`nın içeriğini okumakta fayda
vardır.
Çikolata`daki şeker miktarı oldukça yüksektir. İçindeki
işlenmiş şeker kandaki şeker seviyesini yükseltir ve kilo yapar.
Diyabetik olanları, çikolata`dan vazgeçemeyen ama şeker almak
istemeyenler için alternatif olabilir.
Çikolata aynı zamanda uyarıcı
bir madde olan kafein içerir. 45 gr siyah çikolata 30 mg, sütlü çikolata
10 mg, 250 gr sıcak çikolata ise 5 mg kafein içerir. 250 gr demli kahve
135 mg, kola ise 35 mg kafein içerir.
ÇİKOLATA SAĞLIKLI BİR YİYECEK Mİ?
Çikolata
sağlık için gerekli birçok mineral, kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir,
çinko ve bakır içerir. Ancak tabii ki, çikolata içeriğindeki bol şeker
ve kalori değeri nedeniyle, sağlıklı yiyeceklerle kıyaslanamaz.
Kaynak:ntvmsnbc.com
Yorum Yapabilirsiniz